Čo môže dať otec svojmu dieťaťu ešte predtým, než sa narodí?

Pokladám si veľmi dôležitú otázku - čo môže dať otec svojmu dieťaťu ešte predtým, než sa narodí? A mimo finančného zabezpečenia? Čo môže dať už vtedy, keď je na svete?

Počas tohto víkendu sme boli všetci traja na úžasnom workshope ku príprave na pôrod. 

Bol to pre mňa taký borič presvedčenia, že otec je “zbytočný” pri pôrode.

Práve naopak - je veľmi podstatný.

Nielen počas celých 9 mesiacov, a ešte dávno pred počatím, ale aj počas pôrodu. Mám pocit, že si to nechcem nechať len pre seba, ale zazdieľať v pár myšlienkach - dlhší, no stále stručný článok na mojom blogu.


Dozvedeli sme sa, že pokiaľ je možný prirodzený pôrod, otec môže výrazne prispieť ku pocitu bezpečia matky a dieťaťa a tým pádom ku bezpečnému príchodu dieťaťa na svet. Vytvorením bezpečného prostredia, vytvorením pocitov a dopomoci žene k tomu, aby bola v sebe a vedela sa sústrediť na dieťa a na svoje telo - aby nemusela v prípade komplikácií zo seba vystupovať a zvažovať riziká (samozrejme môže a mala by) no otec môže byť bezpečným mostom a filtrom, cez ktorý môžu spolu komunikovať a SPOLU sa rozhodovať. Rovnako môže pomôcť masážami, volaním bábätka na svet, ubezpečovaním, že je v bezpečí, milované, vítané. 


Pôrod je ďalším dôkazom toho, ako je mentálna a duchovná stránka človeka prepojená s fyzickou. Jednoducho a cez hormóny: oxytocín + endorfíny = bezpečie, láska, uvolnenie a plynulé kontrakcie = príjemný pôrod. Opak: adrenalín, strach, odpojenie od seba = komplikovaný pôrod (nehovorím o iných komplikáciach, ktoré môžu nastať.)


V tomto článku takisto zhrniem, čo som sa zatiaľ dozvedel z literatúr, ktoré som našiel.

Od konca minulého roka som sa ponoril do hlbšieho štúdia otcovstva a zamýšľania, čo chcem ako rodič dať svojmu dieťaťu.


Síce som až tak veľa zdrojov nenašiel  - je perfektné, ako sa ženy stretávajú vo svojich kruhoch a vzdelávajú sa, zdieľajú si (možno by sme to mali začať robiť aj my, možno vo formách, ktoré sú nám bližšie)

Avšak našiel som zopár veľmi inšpirujúcich myšlienok, ktoré som si vybral ako súčasť mňa.


  • Žena a jej telo vytvárajú fyzickú stránku dieťaťa a nového života. Muž vytvára intelektuálnu a osobnostnú stránku dieťaťa - po celú dobu 9 mesiacov, čo bábo dospieva v maternici. Neviem ako - no už keď si to len človek rámcuje a predstavuje - čo by som chcel dať svojmu synovi - akú osobnosť? Aký archetype? Aký typ myslenia? Intelektuálnych zručností? Navyše - dieťa veľmi vníma nielen matku, ale aj otca. Zatiaľ pocitovo a energeticky, no veľmi ich vníma - ich slová k sebe a k nemu, dotyky, všeobecnú energiu, ktorú k sebe prejavujú.

  • Vytvorenie ho už vo svojich myšlienkach ako ďalší život - lebo všetko začína a tvoríme v našich myšlienkach, a vedome ho priviesť na svet, s predstavami, ako bosky kráča po hviezdach a zostupuje k nám, ako všetci traja zapalujeme novú hviezdu života.

  • Dopriať mu intímny, radostný a vedomý príchod na svet - s vedomím, že je milované a vítané.

  • Dať mu životný priestor, v ktorom môže vyrastať a prejavovať sa ako individuálna ľudská bytosť - priestor, ktorý žije s ním, kde môžeme všetci prejavovať svoje tvoriace túžby.

  • Dieťa je vrchol spoločného tvorenia muža a ženy - je nám daná schopnosť stvoriť nový život. Ak si to obaja úprimne želajú - ich túžby a láska sa bude množiť donekonečna - a dopomôže im k tomu ich tretia myšlienka - myšlienka ich dieťaťa.


Mám pocit, že takýto základ do života je neoceniteľný a zo strany rodičov dáva pre dieťa veľmi dobrú prípravu. Samozrejme, je nutný aj finančný základ - žijeme v hmotnom svete - no nie sme len hmotné bytosti, sme takisto mentálne a duchovné bytosti, pre spokojný život si musíme naplniť všetky úrovne.

Next
Next

Nájdeš 50 vecí, za ktoré si vďačný?