Miniséria o tom, ako porozumieť okoliu

Vďaka emóciam a prežívaniu sme ľudia ľuďmi. Emócie sú jedným z prostriedkov, ako sa človek zblíži s druhým, pochopí ho, vytvorí si vzťah. V živote sa častokrát takisto stretávame s neporozumením a so zlou interpretáciou emócií druhých. Pre porozumenie druhých častokrát používame výraz alebo dokonca nástroj "empatia." Avšak čo znamená empatia? Máme ju všetci? Dá sa budovať? Dá sa cvičiť? Ak ju nemám, čo mám namiesto nej? Je empatia jediné, čo môžeme používať pre pochopenie ostatných?

Pre lepšie porozumenie si rozoberieme tento jav pomocou analytickej psychológie.

Empatia sa z pohľadu analytickej psychológie chápe ako funkcia Fe - Extravertné pocity. Znamená to, že táto funkcia v ľudskej psyché doslova preberá pocity ostatných na seba - konzumuje ich.

Z pohľadu analytickej psychológie teda môžeme tvrdiť, že používateľ extravertných pocitov doslova prežíva to, čo prežívajú ostatní z pohľadu emócií. To znamená, že svoje pocity a svoje hodnoty má nižšie, vo svojej ďalšej časti mysle.

Čo to teda znamená? Znamená to, že len polovica ľudí na tomto svete sú “empati” a teda používatelia empatie v zmysle analytickej psychológie. 



A čo tá druhá polovica? 

Druhá polovica sú takzvaní “sympati” (anglicky “sympath”). Toto sú používatelia funkcie opačnej polarity - Fi, Introvertné pocity. Znamená to, že táto funkcia je v ľudskej mysli zdrojom pocitov a hodnôt. 


Ako teda spoznáme rozdiel a na čo je to dobré vôbec vedieť?

Oboch spoznáme na základe ich výrokov. 

Výroky empata môžu byť napríklad:

  • Viem, ako sa cítiš. Chápem, ako sa cítiš. 

  • Empat uprednostňuje pocity druhých, resp vníma pocity druhých, a teda je v nej menej priestoru na jeho vlastné pocity. Ak by sme mali v miestnosti 5-tich empatov a 1 sympata, všetkých 5 empatov preberie náladu toho jedného sympata.


Výroky sympata môžu byť napríklad:

  • Cítim s tebou. To mi je ľúto. Viem si predstaviť, ako sa cítiš.

  • Sympat je zdrojom pocitov. Jeho psyché produkuje svoje pocity, a teda je v nej menej priestoru na pocity ostatných. Sympat teda v zásade súcití s druhým človekom, no v jeho pocity nepreberá.





V základe môžeme povedať:

  • Empat preberá pocity ostatných.

  • Sympat pocity produkuje a cíti sa na základe nejakej situácie. 





Čo majú teda empat a sympat robiť pre lepšie pochopenie druhých?

  • Empat:

    •  prirodzene preberá pocity druhých. Výzva preňho spočíva v tom nebyť závislý na pocitoch druhých a na hodnotách ostatných. Musí si postupne zvedomovať svoje hodnoty a pocity, vedieť sa v nich orientovať a ovládať ich.. 

    • Musí byť schopný ovládať, aké pocity preberá. 

    • Postupne nielen vie preberať pocity druhých, no aj vie, ako vyvolať pocity v ostatných. 

  • Sympat:

    • Nakoľko má vysokú uvedomelosť svojich pocitov a svojej morálky, nemá však prirodzene uvedomelosť pocitov druhých. Pre nich je teda pravá výzva - pochopenie emócií druhých.

    • Pre sympatov najviac platia výroky - obuť si topánky druhého, predstav si seba v jeho koži, ako by si sa cítil, ak by ti to spravil niekto druhý.

    • A to je pre nich jeden z najúčinnejších receptov, ako chápať ostatných. Predstaviť si určitú situáciu, ako by sa v nej sami cítili a na základe toho pocitu spraviť rozhodnutie.



Ako môže empat a sympat dosiahnuť emočnú inteligenciu?

  • Empat na základe emócií, ktoré si do seba nechá vpustiť - či už to je šťastie, bojovnosť, čokoľvek, čo ho pohne k tomu, čo práve chce a aké pocity bude rozosievať okolo seba - produkovať, no nie v sebe, ale v ostatných.

  • Sympat na základe toho, aké emócie bude produkovať a aké naopak v sebe produkovať nechce. Pre sympatov takisto silno platia afirmácie. 



Ako spoznáte, či ste empat alebo sympat?

  1. Pozorujte sa - ste primárne producent pocitov, alebo primárne preberáte pocity druhých?

    • toto môže byť občas ťažké rozoznať. Dajme si pár príkladov:

      • ste sám v miestosti a vstúpi do nej človek, ktorý má zlú náladu. Zmení sa vám nálada podľa neho/prevezmete jeho náladu? Správate sa podľa jeho nálady/prispôsobujete svoje správanie podľa jeho nálady?/Chcete mu pomôcť dostať sa z nej? V takom prípade je pravdepodobné, že ste empat. Alebo vás jeho nálada neovplyvní, skor vám toho človeka príde ľúto/v duchu ho odsúdite za príčinu jeho nálady/Všeobecne sa vaša nálada nezmení? V takom prípade ste pravdepodobne sympat.

      • ľudská psyché je veľmi dynamická a každá situácia môže byť iná, chápme tieto príklady ako sterilné prostredie.

  2. Spýtajte sa okolia

    • Môže to znieť neuveriteľne, no naše sebapoznanie a sebapozorovanie môže byť z našej perspektívy častokrát veľmi skreslené. Dôvody môžu byť rôzne - buď seba nechceme vidieť v “pravom obraze”, nepoznáme sa, alebo sa nevieme na seba pozerať s dostatočným nadhľadom. Je to, akoby sme sa snažili pozorovať súhvezdie, no sme na jednej z hviezd, ktorá je súčasťou súhvezdia, a teda ho nemôžeme vidieť celé. Preto je veľmi benefitné spýtať sa vašich blízkych, ktorí vás dobre poznajú a viete, že vám povedia pravdu.

  3. Na základe výrokov, ktoré používate

    Používate skôr výroky ako - To mi je ľúto, viem sa vcítiť do tvojej kože. Alebo skôr - viem ako sa cítiš, toto ti pomôže, pomôžem ti?

    V prvom prípade ide o sympata, nakoľko emočne reaguje na situáciu, v ktorej sa nachádza. V druhom prípade ide o empata, ktorý preberá pocit druhej strany.


Ako zodpovedne používať empatiu?

Ako zodpovedne používať sympatiu?

Previous
Previous

Ako sú kompatibilní rodičia s deťmi a aká je rola otca?

Next
Next

Willpower vs Discipline