Ako vyzeral program ZONES?

Behind the scenes programu.

Ako sa tvorí skupinový program pre sebarozvoj? Ako môže taký program vyzerať zvnútra? Akí ľudia tam boli? V čom bol pre nich program užitočný? Čo si odniesli? Čo bude ďalej? Dá sa takýto program vytvoriť “len-tak? Aký dôvod je k tomu potrebný?

To, ako môže vyzerať dizajnovaie nielen skupinového programu, ale aj individuálnej spolupráce, si môžete vypočuť aj v podcaste s Mišom Duchoňom, mojím mentorom, TU.

Potreba neprišla “len tak.” Je výsledok cestičiek, ktoré som si zažil a podnetov, ktoré som spracoval.

Jeden z dôvodov je veľmi prozaický, a síce mal som odkoučovaných už približne 200 hodín a chcel som vyskúšať úplne iné druhy spoluprác.

Skupinový program a komunita je najmä o ľuďoch, ktorí sú v nich. Moja hlavná rola je spojenie týchto ľudí a režírovať komunitu/program v podobe podnetov, výziev a spoločných záujmov. Avšak 80% tvoria ľudia, ktorí majú záujem spolu interagovať a zdieľať so sebou podnety.

Ja som si šiel splniť moju základú potrebu, ktorú mám dobre zvedomenú, a ňou je moj “kognitívny origin” hlbokého prepojenia s ľuďmi na základe vzťahov.
Pochopeniu samému sebe a okoliu som venoval veľmi veľmi veľa času a úsilia (a ešte viacej budem) a je to rozhodne jedna z mojich misií v tomto živote.
Zároveň, jedna z misií je neustále prehlbovanie pochopenia seba, no ďalší krok v tejto misii je rozhodne pomoc druhým v tom istom. Či už prostredníctvom toho, čo som zažil, naučil sa, alebo prostredníctvom nástrojov, ktoré sa postupne učím a v sebe zhromažďujem.

(Ak by ste chceli vedieť svoj origin, môžete sa ho dozvedieť TU) A takisto si myslím, že sa všetci môžme učiť od všetkých.
To je rovnako dôvod, prečo som sa rozhodol spraviť svoj skupinový program a komunitu.

Snažím sa zdieľať nástroje a hodnoty, ktoré majú dlhodobý zmysel.

Nástroje prichádzajú postupne, či už skrz učenie, typológiu, koučing, mentoring, tréning.. Považujem ich za svoj “opasok nástrojov,” s ktorým môžem pomôcť ostatným. Avšak v prvom rade musím pomôcť sebe, ja musím byť ten kto je v poriadku. Je pekné chcieť zmeniť ostaných, avšak všetci máme slobodnú vôľu a každý máme svoj individuálny kontext a okolnosti. Môžme zmeniť jedine seba. Všetci sme prirodzene chybní, ako surové diamanty. A tak to je dobré.

Ďalšia potreba, ktorá vo mne vyrástla, je potreba prepájania ostatných ľudí, ktorí podobne zmýšľajú a chcú tráviť čas s kvalitnými ľuďmi. Chcú sa posúvať vpred a nielen brať, ale aj dávať.
Preto je ZONES moj prvý pokus o vytvorenie komunity, ktorá sama a veľmi prirodzene chce ísť touto cestou.

Rovnako mám ja svoju cestičku životom a stretol som sa s rôznymi záujmami a situáciami. Niektoré som vystriedal ako ponožky, niektoré pretrvávajú. Dovolil som si to, aj keď to bolo sprvu ťažké - chcel som nazrieť “do všetkého” a zároveň som si nevedel vybrať, čo chcem. Som človek, ktorý najprv potrebuje vyskúšať a až potom sa rozhodne, či chce pokračovať. Z rôznych cestičiek vo mne zostali rôzne spomienky a podnety. A preto chcem tie, ktoré vo mne zostali a pomohli mi, posúvať ďalej, a tak aj ja prispieť svojimi múdrosťami.

Účastníci programu mali svoj úmysel a svoju tému, ktorú chceli počas programu riešiť. Tému mali priestor riešiť nielen počas skupinových workshopoch, ale najmä počas individuálnych sessions, ktoré sme spolu mali. Čiže to bola úroveň, v ktorej pracovali, de facto, so svojimi zdrojmi a informáciami.

Počas programu mali rovnako k dispozícii vedomosti, ktoré som priniesol ja. A teda externé zdroje. Bolo to nich všetkých, ktoré zdroje využijú. Zdroje majú k dispozícii aj po programe - predsalen, nemuselo byť teraz obdobie, v ktorom by mali potrebu vyskúšať iné zdroje.

Externé zdroje mali nasledujúcu štruktúru:

8 týždňov, z toho:

  • 4 týždne venované sebarealizácii:

    • počas týchto 4 týždňov som účastníkom predstavil koncept cyklickosti času na základe teórie Neila Howa a Williama Straussa, čerpajúc z knihy The Fourth Turning.

      • Teória vraví, že čas sa nám cyklicky opakuje v makro obdobiach, ktoré sa volajú Prebúdzanie (Awakening (V jednoduchosti obdobie, kedy prijímame nové výzvy)), Výšina (High(Obdobie top produktivity a prosperity)), Rozuzlenie (Unraveling (Obdobie výklusu a reflexie)) a Kríza (Crisis (Obdobie koknfrontácií a transformácie)). Podľa ich tvorby sa tieto obdobia dejú nielen makro (celosvetovo) ale aj mikro. Počas programu sme ich rozobrali bližšie a ku každému z nich som priradil užitočné cvičenia. Cvičenia boli o tom, ako rozpoznať, v akom období sa nachádzame a čo konkrétne v nich robiť.

  • 4 týždne venované sebapoznaniu:

    • štvrtého týždňa sme si v časti Kríza predstavili jeden z nástrojov, ktorý slúži na robustné mapovanie svojej reality. Na tejto mape sme pracovali nasledujúce 4 týždne.

    • Mapa vychádza z kníh analytických psychológov Roberta Moora a Douglasa Giletta. Páni sa venujú veľmi špecifickej téme, a ňou je maskulinné a femininné správanie v archetypoch. Dospelé maskulinné a femininné správanie uzavreli do 4 archetypov maskulinity a feminity, a tie sú spísané v knihe King Warrior Magician Lover a Queen Mother Matron Lover. Na mapovanie bolo potrebné byť otvorený konceptu, že všetci máme pomer maskulinného a femininného správania, pochádzajúceho z našej psyché. Tým pádom je možné, že má muž viac femininné správanie a žena viacej maskulinné, no stále sú v schránke muža alebo ženy. Tu je potom zaujímavosť - objavovanie feminity v maskulinnej žene, a objavovanie maskulinity vo femininnom mužovi. Téma, ktorá touto spoločnosťou veľmi rezonuje.

    • Mapovali sme oblasti ako práca, zdravie, intelekt a podobne, ktoré su priamo spojené s archetypmi (vnímajúc archetype ako role modela) a tie spájali s konkrétnymi funkciami typu účastníka programu. Každý tak dostal jedinečnú mapu svojich okolností.

Okrem vecí spomínaných vyššie sme takisto zažili rôzne spektrum aktivít a diskusií vyplývajúcich z aktuálnych situácii účastníkov programu. Ich mená ani konkrétnejšie popísané niektoré cvičenia nebudem bližšie popisovať, pre zachovanie diskrétnosti.

Robili sme napríklad:

  • Kognitívny focus: Je to koncept pre sebarealizáciu, v ktorom sa jednotlivec sústredí na konkrétnu oblasť vo svojom živote a na časť mysle, v ktorej je najväčší potenciál ju naplniť. Môže sa jednať o focus na podvedomie alebo nevedomie. Pochádza z konceptu analytickej psychológie. Buď je spojený s prekonávaním strachu pýchy (v prípade podvedomia) s ktorých dosiahne človek radosť vo svojom živote (a predíde švtrťživotnej kríze (cca 23 rok u žien a 27 u mužov)) alebo s prekonávaním “hlúposti” (opak múdrosti) a nedozrelosti (v prípade nevedomia) s úmyslom dosiahnuť dospelosť, zrelosť a múdrosť. Tú máme všetci ukrytú v konkrétnych kognitívnych funkciách.

  • Dvojičky: dvojičky je koncept, ktorý som veľmi veľmi moc chcel vyskúšať a úplne predčil moje očakávania. Avšak nadizajnovať toto cvičenie tak, aby malo zmysel, je veľmi ťažké.
    V jednoduchosti: sú potrební dvaja ľudia, ktorí si majú zámer o rovnaký kognitívny focus, ideálne sú opačné podvedomia dvojičky. Efekt je taký, že vidia v tom druhom svoju ideálnu časť (čo je vlastne podvedomie) alebo svoju dospelú časť (nevedomie) a pomáhajú jeden druhému sa do nej dostať a najmä udržať. Pomáhajú si tak cez zdieľanie svojich skúseností, cez výzvy a cez rôzne pozorovania toho druhého. Toto cvičenie je skutočne výborné.

  • Výzvy: Je to viac-menej samovysvetľujúce. Jednalo sa o výzvy, ktoré mali účastníci vykonávať. Ideálne vo dvojičkách. Sám som napríklad zažil výzvu vykonávať aspoň 4 športové aktivity týždenne. Kto prehrá, platí druhému obed. Trvá doslova dodnes (od cca 12. septembra do 21. novembra. Krásne nie? :) Ďalšie výzvy boli čítanie knižiek, aktívne počúvanie, vychutnanie momentu, uzdravenie vzťahu s konkrétnym členom rodiny/kolegom, účasť v rečníckej súťaži, pravidelné stretávanie s dvojičkou, a podobne.

  • Kognitívny origin: Takisto koncept z analytickej psychológie. Avšak je spojený nielen s nature (dušou/prirodzenou stránkou mysle) ale aj s výchovou (nurture). Je to primárna a základná potreba naplnenia konkrétnej kognitívnej rodiny (kognitívneho chrámu) a dyády (dvojice typov). Je to most medzi nature (4 časti mysle a ich lekcie/kognitívny rast) a vzormi dospelosti (archetypmi dospelosti) (king warrior magician lover/queen mother matron lover).
    V úplnej jednoduchosti, povie vám o tom, kto ste a čo máte robiť na to, aby ste si naplnili svoje mentálne potreby. That’s it.

  • Koučovanie na základe typológie:
    Toto cvičenie ma obzvlášť bavilo, nakoľko sa jednalo o veľmi špecifickú aplikáciu typológie. Cieľom je odhaliť type klienta a cieliť špecifické otázky na jeho funkcie, a tak doviesť ho ku konkrétnym uvedomeniam. Najviac si napríklad pamätám, ako som sa spýtal Si demona, či si už niekedy niečo odpustil (Si demon znamená prechovávanie nenávisti voči vlastnej minulosti). Takéto koučovanie má už ďaleko od klasického koučovania, pretože je trochu úmyselné a nie vždy je vhodné ho používať. Avšak ja mám s ním výborné skúsenosti a sám si tvorím koncepty, ktoré sa mi osvedčili.

  • Životné lekcie: tento koncept takisto pochádza z typológie a ja som ho trochu obohatil a využil v mape života. Avšak v jednoduchosti znamená, že každý máme 4 životné lekcie svojich 4 častí mysle. V psychologickom základe sú zakaždým o tom istom, avšak všetci máme inú výchovu, kontext a okolie, v ktorom sa nachádzame. Preto sú veľmi veľmi rozmanité.
    Konkrétne lekcie sú takisto spojené so životnými krízami. Každá lekcia sa nachádza v “parent” funkcii konkrétnej časti mysle. Napríklad Ego (primárna časť mysle) je o zodpovednosti a nezodpovednosti vo svojej parent funkcii a je zodpovedné za štvrťživotnú krízu. Podvedomie (spojené s radosťou) je spojené s pýchou a pokorou, s jej parent funkciou a s krízou stredného veku. Nevedomie (spojené s dospelosťou a múdrosťou a nedospelosťou a “hlúposťou”) je zodpovedné za trištvrteživotnú krízu a s critic funkciou. No a posledná časť mysle, superego (superfluous ego (nadbytočné ego)) je spojené s funkciou majster a je zodpovedné za koncoživotnú krízu.

  • Romantické vzťahy: vyskúšali sme si analyzovať vzťah. V jednoduchosti, ako sa dva konkrétne typy k sebe “hodia.” Avšak psychologický potenciál je jedna vec a jedna oblasť, sú minimálne 3 ďalšie veľmi veľké oblasti, ktoré rozhodujú o predispozícii vzťahu. Navyše, v rôznych okolnostiach potrebuje človek rôzne druhy vzťahov.

  • Analýza teamu: Toto bola veľmi vzrušujúca úloha. Zobrali sme team, jeho typy a zoradili sme ich do organizačnej štruktúry, v ktorej sa nachádza. Vysvetlili sme si silné a slabé stránky tejto štruktúry. Takisto sme analyzovali konkrétne kognitívne funkcie potrebné pre vykonávanie konkrétneho druhu práce a ako sú prítomné v kolegovi, ktorý tú prácu vykonáva. A takisto sme si povedali, ako mu to môže ísť lepšie.

  • Pohovory: Vyskúšal som si pohovorovať pre firmu, v ktorej pracujem. Analyzoval som si dušu firmy, jej potreby a post človeka, ktorého sme do firmy potrebovali. Podľa tých funkcií, ktoré sme potrebovali, som napísal zadanie na portál tak, aby špecifiky priťahoval ten typ osobnosti, ktorý sa na daný post “hodil.” Výsledok bol prefektný, pretože sme našli presne toho, koho potrebujeme.

  • Analýza duše firmy: je to koncept, ktorý som si veľmi chcel vyskúšať. V jednoduchosti, analyzoval som zameranie firmy a zameranie som preložil do kognitívnych funkcií. Takisto som analyzoval bežného zákazníka a jeho primárne kognitívne funkcie. Vieme tak, koho firma potrebuje vo “front-ende” (exekutíva, vízia, vývoj) a koho v “back-ende” (back-office, systémy a podobne)

  • Analýza kolegov: v jednoduchosti, analýza kolegov, ako si môžu spolu lepšie vychádzať, podporovať sa a ako môžu spolu dosiahnuť lepšie výsledky alebo vzťahy :)

Toto obrovské spektrum aktivít sme absolvovali nie so všetkými, avšak benefitovali z nich viacerí, nakoľko sme uvedomenia zdieľali medzi sebou.

ZONES bola absolútne skvelá jazda a ľudia, ktorí sa ho zúčastnili, boli vynikajúci. Nakoľko je to úmysel vytvoriť komunitu a skupinu ľudí, ktorá má v úmysle dlhobo interagovať a reagovať, všetci sme sa dohodli na dlhodobejšej interakcii. Budeme spolu v kontakte cez médiá Slack a Discord. Slack je pre účastníkov programu a Discord je pre komunitu, nakoľko obe médiá majú svoje výhody a nevýhody.

Ktokoľvek, kto by chcel vyskúšať, aké to je byť v takejto komunite ľudí - kliknite TU a pridajte sa!

Všetci účastníci ZONES sa môžu rozhodnúť pokračovať v ďalšom programe, pokračovať v komunite s občasným ozvaním sa ku individuálnej session, alebo môžu ísť úplne vlastnou cestou. Je to na slobodnej vôli každého.

Čo dodať? Len toľko, že mi dáva zmysel konzistentne pracovať so sebou a s ľuďmi na našom mentálnom zdraví a posúvať sa vzájomne vpred. Či už cez rôzne nástroje ako koučing, typology, cez projekty ako ZONES, komunity ako je Integrity. Treba sa vzájomne posúvať, no treba zakaždým začínať od seba.

Referencie účastníkov:

Jozo:

- Dost ma nadchlo typology – aj cez program aj sa tomu chcem venovat po programe. Ked to porovnam pred a po programe – vidim ze po programe mi to ide ovela lepsie. Otvorilo mi to oci.
- Pozanie seba cez typology – mam iny pohlad na svoje veci a na spravanie ludi – viacej. chapem spravanie ludi a ze to je neutralne – otvorilo mi to oci, kazdi z nas sme ini, s repsektom sa treba pozerat na ludi a ako funguju. Urcite sa chcem rozvijat a pokracovat v tom

- Skvela praca ludi, velmi obohacujuce

- Vice and virtue – poodhalil som v sebe rozne oblasti vdaka typology

- Ked sa na to pozriem retrospektivne – co sa tyka sebapoznania – je to super, vec ktora mi velmi vela dava. Je dolezite byt konzistennty v tom ked clovek chce pracovat s hlavou. Chcem Erikovi podakovat za trpezlivost – vsetci sme rozbehani a vedeli sme sa stale zladit. flexibilita a operativita – trochu vyklus a trochu makanie – mozeme povedat ze maraton

Veronika:

- Spoznala som roznych ludi s podobnym myslenim a davali sme si uplne iny pohlad na

svet

- Vela som sa naucila cez postrehy cez typology a viem ako na ludi v mojom okoli.

- vela mi dalo cvicenie s vdakami a dufam ze si ho ponecham nadlho.

Katka:

- suhlasim s kaskym – bola som v strese co sa tyka cviceni

- vzdy sme ale na spolocnom stretku vsetko rozobrali a davalo mi to zmysel

- hodnotila som cele stretavanie – hodnotila som ocakavania ktore som si chcela

naplnit – nenasla som nic co by sa nenaplnilo – celkovo okolo odmietntia a veci

ktore sme riesili a fakt ma to prekvapilo

- Zaujimave bolo pre mna vnimat ako ostatni vnimaju veci, ze nemaju vzdy rovnaky

pohlad.

- Zlapsilo mi to vela pracovnych aj sukromnych vztahov

- Viac som pochopila ostatnych ludi, nezazivam tolko ahdok a nepochopenia a to bolo

pre mna take najvacsie ponaucenie

- Vzdy som si myslela ze to je vzdy na cloveku ako sa sprava -ale ked som videla

typovanie do hlbky, dava mi to celkom zmysel, zaujalo ma ako sa s tym da pekne pracovat a pochopit ludi

Kasky:

- Na zaciatok je tam nadsenie – potom pridu okolnosti a realita

- Na sebe som spoznal – najviac mi vyhovuje v 2 max 3 ludoch – cim viac skupinove –

tym viac sa stracam. Potrebujem co najosobnejsi pristup

- Dalo mi to vela sebareflexie.. pokial je typ cloveka co maka na sebe a vymienate si

feedbacky, ked ta clovek pocuva a vie vedomosti posuvat, ako si mi daval ty.

- Dva mesiace mi dali v ramci moznosti vela – sice som siel na 30/40%, prisiel som na to ako sa da spolupracovat v ramci koucingu – ale viacej mi vyhovuje na mesacnej/dvojtyzdnovej frekvencii.

- Je to kvalitne straveny sebarozvojovy cas, lepsi nez knizky, ktore som si myslel ze mi daju vela, ale toto je ovela osobnejsie a pracuje sa na veciach v realnych situaciach.

Ema:

- Ked som zacinala – bola som v obdobi ked sa stali radikalne zmeny a zacinala som

s cistmy papierom – kombinacia okolnosti ze som sa dostala k erikovi cez katku – zaujimave ze sa pozname odmalicka dostala som k nemu cez katku hovorila mi ze ma kouca a zrovna som potrebovala kouca.

- Velmi mi to pomoholo najma v ramci individualnych session – zistila som kto naozaj som, ake mam potreby, co chcem a co ma naplna – to bola pre mna najvacsia hodnota.

- Nehodnotim to v ramci programu – je to klucova vec v mojom zivote.

- Diali sa mi potom na zaklade toho co som zistila rozhodnutia a riesit si veci ktore ma

obmedzovali. Zacinala som s cistym papierom a rozhodnutai boli velim tazke

- Vidim u seba obrovsky posun

- A tiez som vyriesila moje ocakavania, dokonca aj nad ramec, boli to velmi nabite

mesiace

- Neriesila som len jednu oblast, riesila som vsetko naraz lebo to bolo vsetko velmi

prepojene.

Previous
Previous

Why should (and will) everyone on the planet learn typology?

Next
Next

Úplne prvý podcast