Zóna vplyvu a zóna akcie v situáciách

Ďalším modulom koučovacieho výcviku sa moje chápanie koučingu opäť prehĺbilo.

Snažil som sa ho definovať podľa vlastných slov, tak Vám ich rád zazdieľam. Je možné, že štúdiom a zažitím nových situácií sa moje poznanie prehĺbi, a tak tento článok nebude mať zmysel a napíšem nový. Budem rád, keď budem riešiť taký problém.

Nižšie sú útržky myšlienok a úvah, ktoré dopĺňajú celkový obraz o tom, ako koučing chápem. Najdôležitejšia pasáž, ktoú budem používať za jednu z prých myšlienok pri prezentovaní koučingu, je pasáž so zónami vplyvu a akcie.

- Coaching je veda o vnútornej sile koučovaného, o jej mapovaní, narábaní s ňou v rôznych situáciách a o jej testovaní.

- Na nájdenie situácie a jej riešenia je potrebné poznať ju dostatočne do hĺbky - musíme si zmapovať potrebné vstupy, a na ich základe možné výstupy.

- Vstupy môžeme chápať ako udanie reality, výstupy ako výsledok situácie, ktorá nastane po splnení podmienok, ktoré koučovaný predpokladá.

- Pochopenie situácií a ľudí v nich. Poetickejšie povedané - pozerat sa na situácie s intenzívnym realizmom a dostávať sa bližšie k pravde.
Nájsť s koučovaným potrebné vstupy pre pochopenie svojej situácie. Zároveň pomôcť im porozumieť ich situácii v ich aktuálnom stave a pomôcť im nájsť ich vplyv na aktuálnu situáciu. Inými slovami, pomôcť im uvedomiť si ich vplyv na ich situáciu a nájsť v nich silu, ktorá ich potiahne na vyriešenie ich situácie. Preto som začal silu vnímať ako vplyv a akciu ako dôvod konania.

- Zabezpečenie rastu ľudí v ich situácii tak, aby si splnili svoje potreby a zároveň aby rástli sami. Usmerniť ich, aby nepreniesli svoje potreby na iných a aby neboli závislí od iných.

- Coaching je najvyužiteľnejší vtedy, keď má klient dostatok svojich dát a poznatkov na to, aby spravil svoje rozhodnutie vykonať akciu sám. Rozhodnutie aj akcia sú veľmi dôležité, keďže spokojnosť sa prejaví až po konaní a správnom vykonaní svojich zaumienených krokov.
Výsledok rozhovoru môže byť taký, že si klient zaumieni tie poznatky získať. Avšak v určitých situáciách je pre klienta väčší benefit, ak tie dáta dostane priamo počas rozhovoru. Samozrejme je veľmi dôležité oddeliť túto časť rozhovoru ako mentoringová vsuvka.

Avšak za najdôležitejšie považujem uvedomenie dvoch zón, ktoré klientovi pomôžu objasniť jeho situáciu.

Koučing pômože zmapovať situáciu koučovaného, v ktorej sa nachádza, a zároveň mu pomôže uvedomiť si zónu vplyvu a zonu akcie (zónu učenia).

Zóna vplyvu (zone of influence) sa nachádza medzi zónou kontroly a zónou obáv.

Je dôležitá preto, lebo pomôže koučovanému uvedomiť si, v čom má priamu kontrolu nad situáciou, v čom má v vplyv na situáciu, a ktoré obavy priamo vplývajú na jeho situáciu. Ako môžeme vidieť na jednoduchom grafickom znazornení, zóna kontroly býva vždy najmenšia, čo si častokrát veľmi málo uvedomujeme.

Zóna vplyvu je však oveľa väčšia a spravnym prístupom sa ju dá postuone zväčšovať. Zóna obáv býva najväčšia, snáď nič prekvapujúce. Sme ľudia, obavy sú prirodzené, vďaka nim sme prežili a prežívame. Avšak nemôžme dovoliť, aby nás ovládali. Preto je kľúčové uvedomiť si, na ktoré obavy priamo vplývajú na našu situáciu.


1.png

Druhá spomínaná zóna je zóna akcie, alebo zóna učenia.

Nachádza sa takisto medzi dvoma ďalšími - zóna komfortu a zóna paniky.

Je rovnako dôležitá ako zóna vplyvu, pretože predstavuje množstvo vplyvu, ktorý sme ochotní vynaložiť na zmenenie sitácie, alebo intenzitu akcie, ktorú sme ochotní spraviť v našej situácii. Alebo - predstavuje tie zdroje, ktoré sme ochotní zapojiť pri vykonávaní akcie.

Vnímam ako nesmierne dôležité nájsť obe tieto zóny. Koučovaný môže chcieť vykonať akcie, na ktore nemá vplyv, alebo si môže myslieť, že v jeho situácii neovplyvní nič, pretože akcie, ktoré chce vykonať, považuje za nevykonateľné. Inými slovami, chýbajú mu zdroje (odvahy) na vykonanie akcie, alebo, podľa nášho modelu, zvolená akcia je v zóne paniky. Potenciálne v zóne komfortu.


2.png

Najčastejšie bariéry, alebo prekážky, ktoré môžu koučovanému brániť dostať sa do spomínaných zón, sú jeho presvedčenia. Koučovacími technikami je možné koučovaného naviesť k uvedomeniu, ktoré presvedčenia si chce ponechat, pravdivosť ktorých presvedční chce otestovať a uvedomiť si, ako jeho presvedčenia vplývajú na jeho situáciu. (Alebo či vôbec (korelácia kauzalita)).

Vďaka týmto uvedomeniam ho môžeme naviesť do oboch zón, nájsť v ňom správne zdroje (odvahu a vyplv) na vykonanie akcie, a tak mu pomôcť ujasniť si jeho situáciu a podnietiť v ňom vykonanie akcie, čo je, koniec koncov, účel koučingu.

Bariérou takisto môže byť komfortná zóna. Ak ju koučovaný pravidelne neopúšťa, potenciálne si môže zvyknúť na to neopúšťať ju vôbec.

Paradoxom je, že čím viacej komfortnú zónu koučovaný opúšťa, čím viacej situácií mimo svojej komfortnej zóny zažije, tým viacej sa mu konfortná zóna rozširuje. Rovnako ako zóna vplyvu - čím viacej svoj vplyv spoznávame a využívame ho, tým viacej sa zóna vplyvu zväčšuje.

Avšak môžeme naraziť na ďalšiu bariéru - strach opustiť svoju komfortnú zónu, strach z riskovania a z nepoznaných situácií.

V ďalšom článku si rozoberieme krátky príklad toho, ako sa dajú konfrontovať takéto strachy, ktoré častokrát súvisia s presvedčeniami.


Avšak počas kvalitného koučovacieho hovoru vždy nájdeme potrebné zóny a potrebné zdroje na to, aby sme so svojou situáciou vedeli narábať.


V ďalšom článku sa pozrieme na to, ako mapovať klientov potenciál a určiť stav jeho potenciálu v reálnom čase. Vedeli by sme tak potenciálne, aký druh rady (dát, poznatkov) koučovaný potrebuje na to, aby ju vedel zakomponovať do svojej situácie, a tak ju ešte počas koučovacieho rozhovoru vedel využiť.

Na záver zopár citátov k situáciám.


“V každej náročnej situácii je potenciálna hodnota. Uver v to, a potom to začni vyhľadávať.”

- Norman Vincent Peale


“Náročné situácie vás nevytvarujú, odhalia, kým skutočne ste.”
- Rose Russell


“Tí praví výhercovia v žitvote sú tí ľudia, ktorí sa pozrú na každú situáciu s očakávaním, že ju môžu ovplyvniť tak, aby bola lepšia.”
- Barbra Pletcher


Previous
Previous

Ako si zhrnúť rok 2021?

Next
Next

Do you speak type?